Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lemur Kata

26. 5. 2007

Lemur kata

(Lemur catta)

A - Ring-tailed lemur
N - Catta

Třída:
savci, Řád: primáti, Čeleď: lemurovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Madagaskar

  
Biotop: lesnaté oblasti
         
Potrava: plody, mladé listy, výhonky, pupeny
               
Rozměry: hmotnost 2,3-3,5 kg, délka těla 38,5-45,5 cm,

                ocas 56-62,5 cm

                 
Rozmnožování: Samice je březí 136 dní a rodí jedno, dosti často dvě, mláďata. Samice je nosí na hrudi, později se přesunou matce na hřbet.

                  
Věk: ?

                    
Zajímavosti: Katy jsou vysloveně denní lemuři. Skupiny urazí za den i poměrně značnou vzdálenost. Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů. S oblibou se sluní – pohodlně si sednou, roztáhnou přední končetiny a nehybně odpočívají. Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.

                    
Kde ho najdete: kontaktní expozice vedle vzdělávacího centra.

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek