Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ara zelenokřídlý

7. 2. 2007

Ara zelenokřídlý

(Ara chloroptera)

A - Green-winged macaw
N - Grűnflűgelara

Třída: ptáci, Řád: papoušci,

Čeleď: papouškovití

Zeměpisné rozšíření: tropická oblast Jižní Ameriky
Biotop: tropické deštné lesy i otevřená krajina od nížin po horské oblasti
Potrava: semena, ořechy, měkké plody, bobule, výhonky stromů a keřů
Rozměry: délka těla 29-42 cm, délka ocasu 44-53 cm, délka křídla 38-42 cm, hmotnost 0,9-1,7 kg
Rozmnožování: Hnízdí v dutinách v korunách stromů, samice snáší 2 (1-3) vejce, na kterých sedí 24-26 dní. Mláďata opouštějí hnízdo po 3 měsících.
Věk: Dožívají se i více než 100 let.
Zajímavosti: Žijí v párech, které se neodlučují ani v době, kdy v hejnech létají za potravou. Mladí ptáci mají tmavší duhovku. Pražská zoo získala prvního aru zelenokřídlého již v roce 1936.
Kde ho najdete:
V expozici velkých papoušků

 

Obrazek